Prime-laina

Kokemukset tekevät elämästä rikkaan

Elämä on elämyksiä varten – listaamme 25 kokemusta, jotka sinun täytyy kokea! 

”20 vuoden päästä kadut ainoastaan niitä asioita, joita et tehnyt, kuin niitä, jotka teit. Avaa solmusi ja purjehdi kauas turvallisuuden satamastasi. Tunne tuuli purjeissasi. Tutki. Unelmoi. Koe. ”

Olet kokemustesi summa

Sanotaan, että kokemuksemme määrittelevät meidät ja olemme kokemustemme summa. Kokemuksemme vaikuttavat ajatuksiimme, toimintaamme, päätöksentekoprosesseihimme sekä mahdollisuuksiin ja riskeihin, joita olemme valmiita ottamaan. 

Kun koemme jotain miellyttävää, olemme todennäköisempiä ryhtymään kyseiseen toimintaan tai käyttäytymiseen uudelleen, sillä tiedämme, että se on turvallista, mukavaa ja tuttua. Sitä vastoin, kun koemme jotain negatiivista, se estää meitä toistamasta ikävää kokemusta uudelleen saman asian tai ihmisen kanssa. 

Mikäli ajattelemme asiaa oikein kunnolla – jos me todella olemme kaikkien kokemustemme summa ja teemme tietoisen päätöksen pyrkiä kokea uusia asioita, voisimme mahdollisesti muokata itsemme sekä koko elämämme uusiksi uusien kokemustemme kautta.

Hetket, jotka muistuttavat meitä siitä, että olemme elossa

Useat meistä katuvat jotain tekemäänsä, mutta totuus on, että kadumme enemmän asioita, joita emme ikinä edes yrittäneet tehdä. 

On helppo jäädä jumiin rutiineihin. Ja hei, rutiineissa ei ole mitään väärää, sillä ne tuovat elämäämme paljon mukavuutta. Kuitenkin elämässä on kyse hetkistä, muistosta ja paikoista. Elämä on taianomaista ja ihmeellistä silloin, kun laitamme itsemme likoon.

Kun puhumme kokemuksistamme, emme ainoastaan keskustele unelmien lomakohteistamme vaan keskustelemme hetkistä tai kokemuksista, jotka muistuttavat meitä siitä, että olemme elossa.

”Elämä  menee nopeasti. Jos et pysähdy ja katso ympärillesi aina aika ajoin, sillä muuten elämä voi mennä ohitsesi.”
- Ferris Bueller

Oletko tehnyt jotain merkittävää?

Jos et ole vielä katsonut elokuvaa Walter Mittyn ihmeellinen elämä, mene ja katso se heti.

Walter Mitty on unelmoija, joka elää tavallista elämää työskennellessään LIFE-lehdelle. Hän päättää liittyä seuranhakusivustolle toivoen, että hänet laitetaan yhteen työkaverinsa kanssa, johon hän on ihastunut. Seuranhakupalvelun edustaja soittaa Walterille kysyäkseen miksi tämä on jättänyt vastaamatta erääseen kysymykseen. Walter kertoo, ettei hän tiennyt mitä kysymykseen olisi pitänyt vastata. Sen jälkeen edustaja kysyy Walterilta, onko tämä koskaan tehnyt mitään merkittävää, johon Walter vastaa ei.

Tämän jälkeen Walter lähtee elämänsä seikkailulle Islannista Grönlantiin ja siitä eteenpäin. Matkallaan hän löytää kadonneen valokuvan negatiivin, jota tarvitaan lopulliseen LIFE-lehden kanteen.

Sinun ei tarvitse olla yhtä uhkarohkea tai lähteä Grönlantiin, kuten Walter Mitty, kokeaksesi poikkeuksellisia hetkiä, vaan ne hetket ovat täällä vietettäväksi jokapäiväisessä elämässäsi. Puhut sitten tuntemattoman ihmisen kanssa, kokeilet uutta reseptiä, kävelet kotiisi uutta reittiä tai luet puistossa kirjaa auringonpaisteessa – tärkeintä on tehdä jotain uutta ja erilaista, ja rikkoa rutiineja.

Yritä tosissasi

Loppujen lopuksi kaikki, mitä meillä on ovat muistot, jotka luodaan hetkistä, kokemuksista ja tapahtumista. Totuus on se, että aina silloin, kun kokeilemme jotain uutta, todennäköisyys sille, että luomme mieleenpainuvia muistoja kasvaa.

Jos emme tietoisesti yritä tehdä muutosta, on mahdollista, että elämme joka päivä samalla tavalla. Heräät aina samaan aikaan, menet töihin, tulet kotiin, teet illallista, katsot televisiota ja menet nukkumaan. Ja toistat tämän kaavan joka ikinen päivä.

Pienimmätkin päätökset voivat tehdä suurimman vaikutuksen. Keskustelut, jotka uskallamme aloittaa. Kokemukset, joista unelmoimme. Paikat, joihin haluamme mennä. Mitä olemme valmiita tekemään asioiden eteen.

Voimme jatkaa samojen asioiden tekemistä joka päivä tai voimme tietoisesti pyrkiä kokemaan uusia asioita.

”Kokemus on kaikkien oppien äiti”
- Julius Caesar

Sano kyllä!

Ensi kerralla, kun työkaverisi kysyy, haluatko lähteä drinkeille töiden jälkeen, sano kyllä. Ensi kerralla, kun joku kysyy sinua lounaalle, lähde mukaan. Jos työajan jälkeen järjestetään sosiaalinen tapahtuma tai kootaan urheilujoukkue, sano kyllä. Tavoitteenamme on sanoa kyllä kaikille kokemuksille, jotka luovat pysyviä muistoja.

Tapahtuman ei tarvitse olla maata mullistaa aktiviteetti ollakseen mieleenpainuva tai jättääksensä vaikutuksen sinuun. Yksinkertaisesti joka kerta, kun teet jotain tavallisesta poikkeavaa, tulee siitä uusi kokemus. 

Muistele aikoja, jolloin lähdit päiväretkelle, vietit aikaa puolitutun tai tuntemattoman ihmisen seurassa tai osallistuit tapahtumaan. Nämä kaikki tapahtumat jättivät jälkeensä muiston mieleesi, jota voit muistella eikä sitä voi korvata millään. 

Haasta itsesi sanomaan kyllä kaikkiin tapahtumiin, joihin saat kutsun kuukauden ajan.

Matkailu avartaa

Monelle meistä matkailu on yksi elämän parhaista kokemuksista. Kuten matkailukirjailija Freya Starkin kuuluisat sanat olivat: ”Se tunne, kun heräät yksin tuntemattomassa kaupungissa, on yksi miellyttävimmistä tunteista koko maailmassa.”

Matkailun arvolle ei voi koskaan antaa hintaa. Ne ihmiset, jotka tapaamme, paikat, jotka näemme, hetket, joita luomme ja tiedon, jonka opimme, ovat kaikki osa kokemusta, joka auttaa meitä kasvamaan ja tekee elämästämme rikkaampaa.

Älä koskaan kieltäydy, mikäli sinulla on mahdollisuus matkailla. Mikäli ystäväsi kutsuu sinut ulkomaille, puolisosi ehdottaa perhelomaa tai olet unelmoinut johonkin tiettyyn paikkaan matkustamisesta, tee se.

Monet ihmiset kieltäytyvät mahdollisuudesta matkustaa, sillä heillä ei ole juuri sillä hetkellä rahaa lähteä. Kun muistelet elämääsi 10 tai 20 vuoden kulutta, muistatko mieluummin sen, että sanoit matkustamiselle ”ei” vai sen, että lähdit uskomattomalle lomalle, joka tarjosi korvaamattomia muistoja?

Sanotaan, että sinulla on velkaa luottokortillasi tai lainaa, joka sinun pitää maksaa. Jos sanot ”kyllä” tarjolla olevalle mahdollisuudelle, se tarkoittaa, että maksat lainasi takaisin 12 kuukauden sijaan 15 kuukaudessa. 10 tai 20 vuodessa, onko näillä kolmella kuukaudella oikeasti väliä? Onko näillä kolmella kuukaudella enemmän merkitystä verrattuna siihen huikeaan kokemukseen ja muistoihin, joita saat matkustaessasi?

Tämän vuoksi matkustamme

Vaikka matkakohteet ovat suuressa roolissa sen suhteen, kuinka miellyttävä lomasi on, yksi suurin syy miksi rakastamme matkailua on, että pääsemme irtaantumaan rutiineista ja jokapäiväisestä elämästämme. Lainataksemme Charles Horton Cooleyä: ”Päästäksemme pois työympäristöstämme, meidän täytyy jossain mielessä irtaantua itsestämme ja tämä on yleisesti matkustamisen ja muutoksen tärkein etu.

Mutta mitä jos meidän ei tarvitsekaan paeta jokapäiväistä elämäämme, koska sanoimme ”kyllä” useammin ja meidän jokapäiväinen arkemme koostui ikimuistoisista kokemuksista? Siihen kuuluisa matkailukirjailija Bill Bryson sanoi: ”Mielestäni matkailun suurin palkinto ja ylellisyys on kokea jokapäiväisiä asioita ikään kuin ensimmäistä kertaa ja olla asemassa, jossa lähes mikään ei ole tuttua tai itsestään selvää.”

”Jostain syystä, kun matkustan, pystyn antautumaan enemmän, kuin mitä pystyn todellisessa elämässäni. Voin päästää irti. Uskon, että siksi pidän matkustamisesta niin paljon”
- Chelsea Cain

Mitä tapahtuu?

Sosiaalisessa mediassa kiertää suosittu sitaatti, joka kuuluu näin ”Olen kiitollinen illoista, jotka muuttuivat aamuiksi, ystävistä, joista tuli perhettä ja unelmista, jotka muuttuivat todeksi.” Tässä kaikessa on kyse kokemuksista. Tutustu paikallislehtesi kulttuuri-, taide- sekä tapahtumaosioihin, jotta tiedät mitä kaupungissasi tapahtuu. Viikonloppujen käsityömarkkinoista ilmaiskonsertteihin, musiikkitapahtumista puistoissa taidenäyttelyihin – aina on jotain tekemistä tarjolla.

Jos otamme esimerkiksi baletin tai oopperan. Vaikka olisitkin vain hieman kiinnostunut, tee se silti kokemuksen vuoksi. Tällöin sinä vuorostasi luot muistoja, koska teet jotain tavallisesta poikkeavaa.

Emme sano, että kaikista uusista kokemuksista tai aktiviteeteista tulisi uusia harrastuksiasi. Kyse ei olekaan siitä, vaan kyse on uusien asioiden kokemisesta, vaikka vain tietääksesi, että jokin asia ei ole sinua varten. Mistä tiedät, pidätkö jostain vai et? Kokemuksen kautta tiedät.

Aina kun pystyt, kutsu mukaasi ystävä, perheenjäsen tai työkaveri mukaasi kokemaan asioita kanssasi. Muistot ja hetket ovat vahvempia, kun jaat ne yhdessä jonkun kanssa.

Elä kokemuksesi uudelleen ja uudelleen

Kokemusten ihana puoli on se, että voit muistella ja elää ne uudelleen ja uudelleen. Joskus kuulemme jonkun tietyn kappaleen tai tuoksun, joka vie meidät takaisin johonkin tiettyyn aikaan tai paikkaan. Se vie meidät takaisin muistoihimme ja kokemuksiimme. 

Ehkä jokin muistuttaa sinua lomastasi, lapsuudestasi, kesäromanssistasi tai perheen ja ystävien kanssa vietetyistä hetkistä. Mikä muistosi onkaan, se on jättänyt jälkesi elämääsi ja se on kokemus, joka on ollut tarpeeksi merkittävä muistaaksesi sen.

Sen lisäksi, että kokemuksia on mukava muistella jälkikäteen, käytämme niistä opittuja taitoja jokapäiväisessä elämässämme. Ne ovat osa meitä.

25 kokemusta, jotka sinun täytyy kokea

Jotta pääsemme vihdoin asiaan, tässä lista niistä asioista, joita suosittelemme kokeilemaan arjessasi.

1.    Ilmoittaudu vieraan kielen kurssille
2.    Ota kiertoajelubussi omassa kaupungissasi
3.    Ilmoittaudu kokkauskurssille
4.    Osallistu tanssitunnille
5.    Osallistu opastetulle kierrokselle museossa
6.    Mene yökerhoon ja tanssi aamun pikkutunneille saakka.
7.    Tee päivä retki uuteen kaupunkiin
8.    Ilmoittaudu valokuvaus- tai taidekurssille
9.    Osallistu speed dating –tapahtumaan
10.    Kokeile paikallisen ravintolan maistelumenua
11.    Mene oopperaan
12.    Mene amatööriteatteriin
13.    Osallistu elokuvan ulkonäytökseen
14.    Käy paikallisen jalkapallostadionin opastetulla kierroksella
15.    Juokse maraton
16.    Mene hiihtämään
17.    Mene konserttiin joka kuukausi
18.    Lähde road tripille minne vain, koska vain
19.    Katso, kun aurinko laskee tai nousee
20.    Järjestä piknik paikallisessa puistossa
21.    Joogaa puistossa
22.    Pyöräile töihin
23.    Kokeile yhdessä ystäviesi kanssa uutta ravintolaa tai kahvilaa joka viikko 
24.    Mene festareille
25.    Mene jalkapallo-otteluun

Laita asiat tapahtumaan

Astu ulos mukavuusalueeltasi. Kokeile uusia asioita. Ei enää tekosyitä, peruutuksia tai ”ehkä ensi kerralla” –tyyppisiä lausahduksia. Nyt jos koskaan on aika tehdä ja kokea asioita!

Ja jos raha estää sinua tekemistä asioita, mitä ikinä haluaisitkaan tehdä, missä tahansa – me Ferratumilla voimme auttaa sinua.

Tarvitsetko pienen lainan ennen palkkapäivääsi? Ferratumin Koroton on hyvä vaihtoehto siihen, että selviät seuraavaan palkkaasi. Ehkä tarvitset lainaa useamman kerran vuodessa? Tällöin valintasi on Joustava-luotto, jonka avulla sinä saat luottoa koska tahansa koko vuoden ympäri ilman erillistä lainahakemusta jokaisella kerralla. 

Perinteisiä lainoja haetaan tietyille summille, jotka maksetaan takaisin tasaisissa erissä. Joustava luotto tarjoaa nimensä mukaisesti joustavuutta. Voit ottaa luottoa ja maksaa takaisin kuinka monta kertaa tahansa. Mikä parasta, sinua veloitetaan ainoastaan lainaamasi summan korkojen verran eikä koko summan verran, jonka sinä kokonaisuudessaan voisit saada lainaa.

Voit tehdä lainahakemuksen helposti ja nopeasti Ferratumin nettisivuilla tai sovelluksessa. Ei turhia paperitöitä tai jonossa odottamista. Valitse vain itsellesi parhaiten sopiva laina ja saat lainapäätöksen minuuteissa. Jos lainapäätöksesi on myönteinen, saat rahat tilillesi päivässä.

Elä tänään!

”Ole rohkea. Ota riskejä. Mikään ei voi korvata kokemuksia.”
- Paul Coelho

 

Tervetuloa chattiin!

The chat is not available.

Chat ei ole tällä hetkellä käytössä.
Jätä meille viesti

Kiitos viestistäsi, vastaamme mahdollisimman pian.

System error