Jouluherkkuja ympäri maan

Oletko koskaan miettinyt minkälaisia jouluruokia ympäri maailmaa syödään joulun aikaan?

Me Ferratumilla olemme laajentaneet toimintaamme 25 maahan vuodesta 2005 saakka, jolloin Ferratum perustettiin. Olemme päättäneet ottaa esiin muutamia jouluruokia jokaisesta maasta, jossa toimimme tällä hetkellä.

Lähdetään liikkeelle aakkosjärjestyksessä. Tässä ensimmäinen osa jouluruoista maailmalla.

Alankomaat

Jouluaamuna hollantilaiset aloittavat päivänsä kersstolilla eli aamupalalla, joka koostuu rusinaleivästä, joka sisältää pähkinöitä sekä kuivattuja hedelmiä ja leivän täytteenä toimii mantelitahna. Aamupalapöydästä voit löytää myös erilaisia leipiä, juustoja sekä leikkeleitä.

Jouluaterian alkuruokana tarjoillaan rapu-cocktail, jonka jälkeen pääruokana on paistettua naudanlihaa, ankkaa, jänistä tai joko paistettua tai kuorrutettua kinkkua vihannesten perunoiden ja salaattien kera.

Kuitenkin moni perhe nauttii perinteisen jouluaterian sijaan gourmettenista, jolla on paljon yhteistä entisen hollantilaisen siirtomaan Indonesian kanssa. Gourmetten on kuin suolainen fondue, mutta Hollannissa isäntä valmistelee pilkotut vihannekset sekä valikoiman erilaisia lihoja, kaloja, rapuja sekä mausteita ja salaatteja. Jokainen vieras saa oman pienen paistinpannun, jonka avulla he valmistavat ja maustavat oman pienen annoksensa.

Australia

Joulua juhlitaan Australiassa 25. joulukuuta ja jouluperinteet ovat peräisin 1900-luvun siirtomaa-ajoilta.

Joululounas ja –päivällinen koostuu täytetystä paistetusta karitsasta, kalkkunasta tai siipikarjasta, paistetuista perunoista, kastikkeesta ja paahdetuista vihanneksista. Muihin jouluherkkuihin lukeutuvat luumukiisseli, tortut ja keksit.

Koska eteläisellä pallonpuoliskolla vietetään kesää joulun aikaan, on joulugrillaamisesta tullut viimeisenä kahtena vuosikymmenenä yhä suositumpaa.

Brasilia

Brasilian väestö on sekoitus kulttuureja eri maista ja tämä näkyy myös jouluruokavalikoimassa. Pääruoka tarjoillaan myöhään illalla 24. päivä joulukuuta.

Perinteinen jouluateria voi koostua porsaanlihasta, kalkkunasta, kinkusta ja salaateista rusinoilla ja saksanpähkinöillä maustetun riisin kera tarjoiltuna.  Suosittu lisuke on maionese, joka on perunasalaatti omenoilla ja rusinoilla maustettuna.

Joulun jälkiruokiin lukeutuvat trooppiset hedelmät ja jäätelö. Toinen suosikki on rabanada, joka on brasilialainen versio köyhistä ritareista. Paahtoleipä uitetaan vaniljakastikkeessa ja paahdetaan kevyesti kanelisokeriseoksessa.

Bulgaria

Joulun juhlinta alkaa Bulgariassa 24. joulukuuta päivällisellä, johon kuuluu pariton lukumäärä ruokalajeja, esimerkiksi 5, 9 tai 11 kappaletta. Ateria on kokonaisuudessaan kasviksista tehty ja se koostuu papusopasta, makeista ja suolaisista leivonnaisista, riisillä täytetyistä kaalin lehdistä, vihanneksista sekä suuresta määrästä hedelmiä ja pähkinöitä.

Bulgariassa jouluisin tehdään pitaleipä, jonka sisälle leivotaan onnen kolikko, joka on yksi bulgarialaisista jouluperinteistä.

Kun jouluaatto on kokonaan omistettu kasvisruoalle, joulupäivän menu keskittyy lihan ja erityisesti sianlihan ympärille.

Espanja

Perinteinen espanjalainen jouluateria tarjoillaan myöhään jouluaattona ja se sisältää useita ruokalajeja. Ja kyllä, se sisältää myös joulutapaksia, jotka ovat saman tapaisia kuin tavalliset tapakset, joita syödään ympäri vuoden, mutta joulutapakset sisältävät usein kalaa tai mereneläviä. Savustettu lohi, chorizo, artisokat ja anjovikset kuuluvat myös joulupöytään.

Pääruoka koostuu erilaisista keitoista, kuten escudellasta, joka on mehukas liha- ja kasviskeitto, jonka jälkeen tarjoillaan paistettua lammasta, keitettyjä perunoita sekä salaattia. Perinteisiin ruokalajeihin kuuluu myös kuivattu kinkku, joka tunnetaan nimellä jamón.

Turrón, joka on nougat-tyyppien suklaa, on yksi suosituimmista jälkiruoista, kuten ovat myös rosquillos de vino (viinikeksit) sekä polvorones (murukakku). Espanjalaiseen jouluun kuuluvat monet kakut, jotka kaikki sisältävät mantelia sekä marsipaania.

Iso-Britannia

Jouluateria syödään iltapäivällä joulupäivänä 25. joulukuuta. Ateria koostuu paistetusta kalkkunasta – sekä vähemmissä määrin myös paahtopaistista – joka tarjoillaan paistettujen perunoiden, yrttitäytteen, paistettujen vihannesten, kuten ruusukaalin kera, karpalokastikkeen, pekoniin käärittyjen makkaroiden sekä Yorkshire puddingin ja kastikkeen kanssa.

Jälkiruoaksi tarjolla on trifle eli kerrosjälkiruoka, joka on tehty erilaisista kerroksista (vaniljakastiketta, kakkua, marjoja, hilloa ja kermavaahtoa) ja se tarjoillaan lasisesta astiasta, jotta kauniit eriväriset kerrokset näkyvät lasin läpi. Muita suosittuja englantilaisia jälkiruokia ovat joulutortut, luumukiisseli (joka itse asiassa koostuu rusinoista eikä luumusta) ja vaniljavanukas, jotka ovat erottamaton osa joulua.

Minkälaisia ulkomaalaisia jouluruokia sinun joulupöydästäsi löytyy vai pysytteletkö perinteisissä suomalaisissa jouluruoissa?

Kanada

Englanninkielisessä osassa Kanadaa jouluateria on sekoitus perinteistä englantilaista ja perinteistä amerikkalaista kulttuuria. Joulua juhlitaan 25. päivä ja perinteiseen illalliseen kuuluu täytetty kalkkuna, kasvikset, perunamuussi, kastike ja karpalohillo.

Perinteinen jouluateria Kanadan ranskaa puhuvilla alueilla taas on paisti nimeltään Ragoût aux pattes de cochons, joka on tehty porsaanjaloista. Myös tourtière piirakka kuuluu joulupöytään. Se on täytetty jauhelihalla tai kuutioidulla sianlihalla ja piiras tarjoillaan yleensä ketsupin tai kurkkusalaatin kera.

Kroatia

Kuten useissa Keski- ja Itä-Euroopan maissa, Kroatiassa pyritään jouluaattona pidättäytymään punaisen lihan syönnistä. Siksi bakalar – kuivattu turska – ja muita saman tyyppisiä kaloja syödään pääruokana.

Joulupäivänä syödään hanhea, kalkkunaa tai ankkaa, jotka tarjoillaan unikonsiemen sämpylöiden, täytettyjen kaalikääryleiden sekä viikunakakun kera. Keksit ja kakut ovat suosittuja herkkuja kroatialaisessa joulun vietossa, etenkin krafne, joka on täytetty hillolla, hyytelöllä, marmeladilla tai suklaalla.

Latvia

Perinteinen latvialainen jouluateria koostuu kahdestatoista ruokalajista, vaikkakin niiden lukumäärä on vaihdellut nykyaikana. Ruokalajeihin kuuluu sian kärsä, keitetyt ruskeat tai harmaat pavut possukastikkeessa, kaali ja makkarapekoni piiraat, silli punajuurilla omenoilla tai omenoilla sekä Aspic – suolainen lihahyytelö, joka tarjoillaan majoneesin, piparjuuren sekä etikan kanssa.

Piparkakut ja perinteiset kūčiukai leivonnaiset tai keksit ovat suosittuja makeita syötäviä.

Liettua

Liettuassa on tapana paastota päiväsaikaan jouluaattona ja syödä pääruoka, joka tunnetaan nimellä kūčios, illalla.

Pääruoka koostuu 12 lihattomasta ruokalajista ja sisältää kalaa (yleensä silliä), kūčiukai (pieniä makeita leivonnaisia), kasvissalaattia, punajuurikeittoa sienillä täytetyillä dumplingseilla, keitettyjä tai paistettuja perunoita, hapankaalia ja vehnäpuuroa hunajan sekä leivän kera.

Joulun makeisiin ruokalajeihin kuuluvat kissel (kiisseli) sekä hedelmähilloke.

Meksiko

Kuten monissa muissakin maissa, Meksikossa joulua ei juhlita ainoastaan aattona, vaan joulu on kuukauden mittainen juhla eli fiesta!

Jouluaattona pääruokalajina yleensä tarjoillaan pavo eli lihalla täytetty kalkkuna, jonka lisukkeena on vihannekset ja riisi. Myös paistettu Adobadan siansorkka kuuluu perinteisiin suosikkiruokiin.

Mitä olisikaan meksikolainen joulu ilman tamales-wrappeja. Kana-, nauta- tai possu-tamalesit pippuri- tai kanakastikkeella kuuluvat meksikolaisten suosikkeihin.

Pozole on perinteinen keitto, jossa on valkosipulilla ja pippurilla maustettua possua tai kanaa, ohuita salaatin lehtiä, kaalia, oreganoa, avokadoa ja limeä.

Bacalao a la Vizcaina on kuivattua turskapaistosta, jota valmistetaan joulun lisäksi myös jokaisena meksikolaisena juhlapäivänä ympäri vuoden.

Norja

Perinteinen jouluateria sisältää julepølse – sianlihasta tehtyjä makkaroita inkiväärillä, neilikalla, muskottipähkinällä ja sinapilla maustettuina, ribbe – paistettua porsaan vatsaa hapankaalin, keitettyjen perunoiden, lihapullien ja kastikkeen kanssa, pinnekjøtt – suolattuja, kuivattuja ja savustettuja lampaan ribsejä keitettyjen perunoiden ja lanttumuussin kera sekä sossier – pieniä makkaroita punakaalin kanssa tarjoiltuna.

Norjalaiseen jouluun kuuluu olennaisesti jopa seitsemän keksin (småkaker) lajitelma. Keksivalikoimasta makuja ovat piparit, murukeksit, goroa, berlinekranser, fattigmann, sirupssnipper, bordstabel, smultringer, sandkake, ja brune pinner.

Nigeria

Sekä jollof rice että paistettu riisi ovat kaksi tärkeintä ruokalajia nigerialaisessa joulussa. Itse asiassa voit löytää useammankin riisiä sisältävän ruokalajin ruokapöydästä joulun aikaan.

Vaikka kalkkuna on yksi perinteisistä jouluun kuuluvista lihoista, syödään Nigeriassa jouluna kalkkunan lisäksi myös kanaa, lammasta, vuohta tai naudanlihaa. Liha tarjoillaan erilaisten riisilisukkeiden, jamssi- tai keittobanaaniruokalajien sekä kasviskeittojen kera.

 

Minkälaisia ulkomaalaisia jouluruokia sinun joulupöydästäsi löytyy vai pysytteletkö perinteisissä suomalaisissa jouluruoissa?

Jouluruoat maailmalla osa 2. –blogipostaus julkaistaan ensi viikolla.

Tervetuloa chattiin!

The chat is not available.

Chat ei ole tällä hetkellä käytössä.
Jätä meille viesti

Kiitos viestistäsi, vastaamme mahdollisimman pian.

System error