Lahjojen antaminen tekee meidät iloiseksi

”Muista, että onnellisimmat ihmiset eivät ole ne, jotka saavat enemmän vaan he, jotka antavat enemmän”

-H. Jackson Brown, Jr.

 

Olipa sitten kyse pienen lahjan antamisesta tai juomien tarjoamisesta työkavereille, anteliaisuus tekee meidät iloisiksi ja vahvistaa ihmissuhteita. Tämä johtuu siitä, että me ihmiset olemme perimmiltämme sosiaalisia eläimiä.

Näin joulusesongin alla onkin mukava miettiä sitä tunnetta, jonka saa, kun antaa lahjoja perheelle, ystäville tai työkavereille. Sitä se joulun taika on!

Antamisen lahja

Lahjojen antamisen ja ilon psykologia -nimisen artikkelin mukaan tutkimukset ovat todistaneet, että lahjojen antaminen tuo antajalle yhtä paljon iloa ja mielihyvää kuin niiden vastaanottaminen saajalle. Antaminen luo positiivisen omakuvan antajan kokiessa itsensä anteliaaksi ja arvokkaaksi.

Toisin sanoen, lahjojen antaminen voi lisätä omaa yhteenkuuluvuuden tunnettamme sekä onnellisuuttamme.

Miksi lahjan antaminen tuntuu hyvältä?

”Tapa, jolla lahja annetaan, on arvokkaampaa kuin lahja itse”

Pierre Corneille

 

Miksi lahjojen antaminen sitten tuntuu niin hyvältä? Positive Psychology Programin artikkeli "Rahan käyttäminen edistää onnellisuutta" kertoo, että lahjojen antaminen tuntuu hyvältä siksi, että ihmisillä on aivoissaan sisäänrakennettu palkitsemisjärjestelmä. Oksitosiini eli rakkaushormooni hallinnoi sitä, miten me olemme vuorovaikutuksessa toisiimme. Kun käytämme rahaa saadaksemme ystävämme ja perheemme hymyilemään, aivomme palkitsevat meidät hyvänolontunteella.

Mitä ostaa lahjaksi?

”Kun annamme lahjoja jouluna, meidän tulee muistaa, että itsemme sekä aikamme jakaminen on tärkeä osa antamista”

Gordon B. Hinckley

 

Tutkimukset ovat paljastaneet, että lahjat, jotka antavat saajilleen kokemuksia materian sijaan koetaan merkityksellisempinä ja ne voivat luoda tunteen yhteenkuuluvuudesta.

Toronto Scarborough’n yliopiston markkinoinnin apulaisprofessori Cindy Chanin toteuttama tutkimus osoitti, että kokemukset ovat tehokkaampia lahjoja ihmissuhteiden parantamiseen kuin fyysiset. Chan kertoo: ”kokemuspohjainen lahja luo käyttäjässään voimakkaan emotionaalisen tunteen – kuten pelon tai. Kunnioituksen tunteen safarilla, rock-konsertin luoman innostuneisuuden tai kylpylän luoman rauhallisuuden – tämä kokemus on intensiivisempi kuin materian omistaminen.”

Kokemus voi olla mitä tahansa jalkapallo-ottelun lipuista käsityökurssiin tai ravintolaillallisesta kuumailmapallolennätykseen. Vain mielikuvitus on rajana.

Tee siitä henkilökohtaista

Hyvät lahjat ovat usein henkilökohtaisia ja saajalle tärkeitä. Jos tiedät että ystäväsi nauttii maalaamisesta, voit ostaa hänelle lahjaksi taidekurssin. Tai jos perheenjäsenesi rakastaa joogaa, osta hänelle lahjakortti joogastudioon!

Jos haluat tehdä lahjasta vielä persoonallisemman, sisällytä siihen itsesi ja oma aikasi! Älä siis anna pelkästään leffalippuja vaan valitse elokuva, josta te molemmat nauttisitte ja vie ystäväsi katsomaan elokuvaa. Tai varaa pöytä ravintolasta, jota olette molemmat halunneet kokeilla tai vie ystäväsi vaikka hänen suosikkiartistinsa konserttiin.

”Suurin lahja, jonka voit antaa toiselle ihmiselle on sinun aikasi, sillä annat samalla osan elämästäsi, jota et ikinä saa takaisin.”

-Tuntematon

 

Nyt siis keksimään hyviä ideoita ja lahjojen hankintaan!