Pääsiäistä juhlitaan eri tavoin ympäri maailmaa

Pääsiäinen on kristinuskon yksi tärkeimmistä juhlista, jolloin juhlitaan Jeesuksen ylösnousemusta. Erityisesti maissa, joissa kristinusko on maan virallinen uskonto, ei pääsiäisen juhlallisuuksilta voi välttyä. Pääsiäisen uskonnollisista juurista huolimatta sen viettoon liittyy monenlaisia tapoja ja perinteitä – joissain maissa uskonto ja hengellisyys ovat keskiössä, kun taas toisissa keskitytään hassutteluun ja pääsiäismunien syömiseen. Nyt, kun pääsiäinen lähestyy kovaa vauhtia, on hyvä aika oppia lisää pääsiäisen vieton juhlallisuuksista eri puolilla maailmaa.

Briteissä odotetaan pääsiäispupun vierailua

Iso-Britanniassa pääsiäistä vietetään yleensä maaliskuun 22. ja huhtikuun 25. päivän välillä. Sana "Easter" on saanut alkuperänsä anglosaksisen kevään ja aamunnousun pakanallisen jumalattaren, Eostren, mukaan. Easter-sanan käyttö vakiintui, mutta sen merkitys muuttui kristinuskon levitessä Britanniaan. Uskonnollisten juhlallisuuksien lisäksi brittien pääsiäisen viettoon kuuluvat olennaisesti pääsiäismunat ja -puput. Tosin nykyään niiden merkitys on lähinnä symbolinen ja niitä nähdään lähinnä lelujen, karkkien tai suklaan muodossa. Pääsiäispupu, joka tuo lapsille suklaamunia pääsiäisen aikaan, on Iso-Britanniassa suosittu hahmo. Moni lapsi odottaakin pääsiäispupun vierailua yhtä hartaasti kuin joulupukkia jouluisin!

Italiassa pääsiäinen on jouluakin suurempi juhla

Italiassa pääsiäisen juhlallisuudet ovat huipussaan pääsiäispäivän eli Pasquan aikaan. Pääsiäinen on Italiassa jouluakin suurempi juhla. Monet italialaiset lähtevät pääsiäisen aikoihin reissuun, mutta useat myös viettävät pääsiäistä kotona ja kaduilla juhlien. Pääsiäisen uskonnolliset menot pidetään perjantaina ja lauantaina ennen pääsiäissunnuntaita eli domenica di Pasquaa. Kirkot ympäri maata järjestävät omat messunsa, mutta suurin pääsiäismessu pidetään Vatikaanin Pietarinkirkossa, jossa paavi antaa perinteisen pääsiäissiunauksena eli bendizione di Pasquan.

Espanjassa kaikenkirjavat paraatit täyttävät kadut

Espanjalaisten pyhän viikon eli Semana Santan perinteet ovat tunnettuja ympäri maailmaa. Suuriin juhlallisuuksiin kuuluvat paraatit, joissa ihmiset kerääntyvät katujen varsille juhlimaan Jeesuksen ylösnousemusta värikkäisiin asuihin sonnustautuneina. Joka paikkakunnalla on omanlaisensa paraatinsa. Jotkut paraateista ovat synkkiä ja vakavia, osassa tunnelma on taas hyvinkin hohdokas ja riehakas. Paraatihumun keskeltä voi myös bongata uskonnollisten veljeskuntien jäseniä eri värisiin viittoihin ja huppuihin pukeutuneina. Jos haluat kokea Espanjan pääsiäisen aikaan, kannattaa suunnata Sevillaan, Granadaan, Zamoraan, Salamancaan tai Valladolidiin.

Brasiliassa perhe on paras myös pääsiäisenä

Brasiliassa on runsaasti kristittyjä ja perhe sekä perinteet ovat maassa suuressa arvossa. Perhe ja perinteet ovat vahvasti läsnä myös pääsiäisen aikoihin. Jo hyvissä ajoin ennen pääsiäislomia ruokakaupat ja torit alkavat täyttyä pääsiäismunista. Pääsiäispäivänä eli dia de Páscoana brasilialaiset voi löytää kirkoista, minkä jälkeen pääsiäisen vietto jatkuu perheen ja lähimmäisten parissa.

Pääsiäinen ulkomailla – loistava mahdollisuus kokea jotain uutta!

Vaikka pääsiäisen juhlapyhillä on eri puolilla maailmaa samankaltaiset juuret, vietetään pääsiäistä eri kulttuureissa mitä erilaisin tavoin. Jos haaveilet uusista ja jännittävistä kokemuksista, on pääsiäinen oiva aika lähteä reissuun – koet taatusti jotain mielenkiintoista ja samalla saat pienen tauon arjen kiireen keskellä. Ennen kuin suuntaat pääsiäisen viettoon maailmalle, muista tarkistaa, mitkä pääsiäispäivät ovat virallisia vapaapäiviä missäkin päin maailmaa. Mikäli pääsiäisen matkakassasi on hieman vajetta, voi Joustava-laina tarjota matkakassaasi täytettä oli pyhäpäivä tai ei – Ferratum palvelee vuoden jokaisena päivänä!

 

HAE LAINAA NYT >>