Yksin syömisen ei tarvitse olla yksinäistä

”Ei ole vilpittömämpää rakkautta kuin rakkaus ruokaan.”

-George Bernard Shaw

 

Brittiläinen markettiketju Waitrose julkaisi Ruoka- ja juomaraporttinsa 2017-18, jossa he raportoivat suosituimmista ruoka- ja juomatrendeistä vuodelta 2017. Raportista selviää 2 000 ihmiselle tehdyn kyselyn tulokset.

Ei enää tabu

Yksi monista raportin esiin nostamista löydöksistä on asenteen muutos yksin ulkona syömisessä. Ei siitä ole aikakaan, kun yksin syöminen oli tabu. Tällainen käytös nähtiin hieman outona, ja jopa surullisena. Ei enää. Tänä päivänä mielipiteet yksin syömisen osalta ovat muuttuneet, eikä sitä nähdä enää outona käyttäytymisenä.

Waitrosen ruoka- ja juomaraportin mukaan 78 % ihmisistä uskoo, että yksin syöminen on nykyään hyväksyttävämpää kuin 5 vuotta sitten. 9 % kyselyyn vastanneista kertoi, että he olivat syöneet yksin ravintolassa viimeisen viikon aikana. Kun taas 19 % vastaajista kertoi syöneensä yksin kuukauden aikana ja 26 % viimeisen vuoden aikana. Kuitenkin 46 % ihmisistä kertoi, etteivät he olleet koskaan syöneet yksin ravintolassa.

Miksi yksin syöminen on nykyään hyväksyttävämpää?

Vastaajilta kysyttiin, mistä he uskovat asennemuutoksen johtuvan, ja 75 % ilmoitti uskovansa, että yhteiskunta on tehnyt yksin syömisestä sosiaalisesti hyväksyttävämpää. 46 % vastaajista kertoi uskovansa, että ravintolat ovat nykypäivänä sopivampia yksin syöjille ja 21 % vastaajista uskoi siihen, että ihmiset haluavat nykyään viettää enemmän aikaa yksin.

Et ole koskaan oikeasti yksin

Toinen ja ehkä mielenkiintoisin syy asenne muutokseen on, että 23 % vastaajista uskoo, että mobililaitteen toiminta eräänlaisena ruokailuseurana on tehnyt yksin syömisestä vähemmän kiusallista.

34 % kyselyyn vastanneista 18-24-vuotiaista kertoi, että he näkivät puhelimensa ruokailuseuranaan, kun taas 12 % vastanneista yli 55-vuotiaista eivät laskeneet puhelinta ruokailuseurakseen.

Mieti – et yleisesti tunne itseäsi yksinäiseksi, kun sinulla on puhelin kädessäsi. Kun ruokailet puhelimesi kanssa, voit olla samanaikaisesti yhteydessä ystäviisi esimerkiksi Facebookin, Whatsapp-viestien tai tekstiviestien kautta.

Viihtyvyyttä yksin syöjille

Viimeaikainen kasvu yksin syömisessä on saanut aikaan sen, että ravintolat ovat panostaneet myös yksin syöjien viihtyvyyteen. Chicagon kahden Michelin tähden ravintola nimeltään Acadia on ottanut tehtäväkseen tehdä tiloistaan viihtyisät yksin syöjille, jotta he tuntisivat itsensä arvostetuiksi. Ravintola tarjoaa esimerkiksi iPadeja sooloruokailijoille, jotka haluavat lukea ruokailunsa ajan. Joskus ravintola jopa kutsuu yksinäisen vieraan keittiön puolelle.

Ymmärrettyään sen, että yksin syöjät usein etsivät yksityisyyttä ja aikaa nauttia omasta seurastaan, japanilainen ramen-ketju Ichiran istuttaa yksin syövät vieraat erillisiin koppeihin, joissa vieraat voivat tilata annoksensa eräänlaisen lippujärjestelmän kautta minimoidakseen kontaktin tarjoilijoiden kanssa.

Vinkit yksin ravintolassa syömiseen

Kun ajattelet yksin ravintolassa syömistä, on todennäköistä, että kuvittelet itsesi istumassa yksin valkoisen pöytäliinan peittämässä pöydässä pariskuntien kuiskutellessa viereisissä pöydissä ja osoittelemassa sinua. Tämä skenaario ei kuitenkaan voisi olla kauempana totuudesta.

Yksi parhaimmista tavoista tottua ajatukseen ravintolassa yksin syömisestä, on aloittaa menemällä lounaalle yksin. Lounastaminen ei ole ainoastaan epävirallisempaa kuin illallisen syöminen ravintolassa, mutta tällöin todennäköisemmin törmäät muihinkin henkilöihin, jotka syövät yksin. Kiireinen työpäivä ei aina jätä aikaa työkavereiden kanssa vietetyille yhteisille lounashetkille.

Ravintolaillallinen yksin on kokemus, joka voi johtaa johonkin jännittävään. Vaikka se onkin hieman erilainen kokemus, ravintolassa syöminen yksin voi olla yhtä hauskaa, kuin illallinen ystävän kanssa.

 

Tervetuloa chattiin!

The chat is not available.

Chat ei ole tällä hetkellä käytössä.
Jätä meille viesti

Kiitos viestistäsi, vastaamme mahdollisimman pian.

System error