Tauon paikka

Vuosi on vaihtunut ja olemme päässeet sanomaan näkemiin vuodelle 2018 ja toivottaneet tervetulleeksi vuoden 2019!

Miten sinä suhtaudut tulevaan vuoteen? Oletko innoissasi vai onko päällimmäinen tunteesi välinpitämättömyys? Oletko innostunut uuden vuoden mahdollisuuksista vai koetko vain suorittavasi asioita rutiinilla?

Suurimmalle osalle ihmisistä vuoden vaihtuminen ei juuri merkitse suuria muutoksia. Yleensä jatkamme elämäämme samalla tavalla kuin aikaisempinakin vuosina. Mitä jos tekisit asiat tänä vuonna toisin ja pohtisit hetken, missä olet nyt ja missä haluaisit olla vuoden lopussa?

Tätä pohdiskellessasi saatat huomata miljoonien muiden ihmisten tapaan, että se, mitä tarvitset, onkin aikalisä.

Muutosta arkeen

On yhä yleisempää, että työntekijät, jotka ovat tehneet vuosia töitä samassa yrityksessä, pyytävät esimiehiltään pidennettyä vapaata. He haluavat matkustaa, opiskella tai yksinkertaisesti pitää taukoa arjesta, mutta toivovat silti voivansa palata takaisin työpaikkaansa.

Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa kyseinen vapaa tunnettaan sapattivapaana, kun taas Uudessa Seelannissa työntekijät saavat pidennetyn loman oltuaan töissä samassa yrityksessä yli kymmenen vuotta. Suomessa sapattivapaalla on monta nimeä – virkavapaa, palkaton vapaa tai henkilökohtainen vapaa, mutta ne kaikki tarkoittavat työntekijän työstään henkilökohtaisista syistä ottamaa vapaata.

Miksi tauko voisi olla paikallaan

Syyt pidennetyn vapaan ottamiseen, samaten kuin sen pituus, vaihtelevat ihmisestä toiseen. Suurin osa ottaa vapaata muutamasta kuukaudesta vuoteen opiskellakseen, löytääkseen intohimonsa, löytääkseen inspiraatiota tai tehdäkseen vapaaehtoistyötä ja matkustaakseen.

Tämä pidennetty vapaa voi tarjota mahdollisuuden aloittaa uudestaan tyhjältä pöydältä, löytää uusi urapolku tai keksiä aivan uusi suunta elämälle.

Tarpeen tunnistaminen

Kun suunnittelee sapattivapaata, on hyvä tietää, mitä vapaalla haluaa saavuttaa ja miksi. Mikä pidemmän vapaan tavoite on? Mitä sen aikana halutaan kokea tai oppia? Onko se tilaisuus nähdä maailmaa ja uusia kulttuureja, mahdollisuus opiskella vai aika, jolloin voi toteuttaa unelmiaan, joihin muulloin ei ole ollut aikaa?

On suositeltavaa alkaa suunnittelemaan ja säästämään vähintään vuosi ennen suunniteltua vapaata. Heti, kun olet päättänyt, mitä haluat sapattivapaallasi tehdä, kannattaa ryhtyä laskemaan kuinka paljon tulisi säästää.

Kulujen ennustaminen

Sapattivapaan kuluihin vaikuttavat monet eri tekijät. Muun muassa onko vapaasi palkallista vai palkatonta, mitä olet suunnitellut tehdä ja minkä kohteen olet vapaallesi valinnut.

Aluksi kannattaakin laskea arvioidut elinkustannukset sapattivapaan jaksolle. On hyvä tehdä laskelmat esimerkiksi kahdelle, kuudelle ja kahdelletoista kuukaudelle. Kannattavaa on myös tehdä arvio siitä, kuinka paljon palkasta pitää pystyä säästämään kuukaudessa. Elinkustannuksista tulisikin karsia kaikki turha pois jo ennen suunniteltua vapaata.

Kannattaa myös suunnitella tarkkaan, minne matkustaa ja missä aikoo yöpyä. Asuminen pitäisikin aina budjetoida erikseen ja lisätä sille hiukan liikkumavaraa. Mikäli aikoo matkustella paljon kannattaa matkakulut selvittää etukäteen. Oman asunnon laittaminen vuokralle on hyvä keino leikata kuluja.

Irti rutiineista

Viettääpä sapattivapaan sitten kotona tai ulkomailla matkustellessa, se rikkoo väistämättä jo muodostuneita rutiineja, mikä voi aiheuttaa muutoksia myös muilla elämän osa-alueilla. Pelkkä muutos työrutiineissa voi vaikuttaa unirytmiin ja ihmissuhteisiin, kun vapautta on aikaisempaa enemmän.

Jos matkustaa ulkomaille, erot voivat olla vieläkin konkreettisempia. Asuminen uudessa maassa, uudessa kaupungissa ja uudessa asunnossa altistaa väistämättä uusille tavoille ja kulttuureille. Kaikki tämä voi avata uusia mahdollisuuksia ja kokemuksia.

Uskalla kokeilla

Moni, joka on ottanut sapattivapaata, sanoo, että on tärkeää tehdä suunnitelma, mutta samalla tulee olla avoin ja spontaani. Spontaanius saattaa mahdollistaa täysin uuden suunnan valitsemisen.

Esimerkiksi ulkomaanmatkailu voi paljastaa uusia mielenkiinnon kohteita. Reissuilla voi myös tutustua uusiin ihmisiin, jotka inspiroivat vaihtamaan maisemaa esimerkiksi täysin uuteen maahan.

On oikeastaan hyvin yleistä, että ihminen palaa sapattivapaalta vain huomatakseen, että vanhat rutiinit eivät enää sovi heille. Tällöin ihmiset ovat tehneet uranvaihdoksia tai muuttaneet täysin elämäntapojansa.

Ole avoin ja luota sisäiseen kompassiisi, sillä se kertoo kyllä, mitä sinun tulisi tehdä ja minne sinun tulisi mennä seuraavaksi. Pienellä suunnitelulla ja rohkeudella pystyt mihin tahansa!

 

Tervetuloa chattiin!

The chat is not available.

Chat ei ole tällä hetkellä käytössä.
Jätä meille viesti

Kiitos viestistäsi, vastaamme mahdollisimman pian.

System error