Prime-laina

Käytä rahaa elämyksiin materian sijasta

Tämä iänikuinen kysymys, josta on kiistelty jo vuosikaudet.

Mitä mieltä sinä olet – saavutammeko kuluttamalla hyvän olon tunteen?

Pureudutaan aiheeseen hieman tarkemmin.

Shoppailuterapia

Monet meistä käyvät shoppailemassa mielen ollessa maassa ja tutkimukset ovatkin osoittaneet, että parin ostoksen tekemien voi nostattaa mielialaamme.

Mietipä sitä tunnetta, jonka saat ostaessasi uuden paidan, takin tai vaikkapa farkut. Askeleesi kevenee ja sinusta tuntuu heti itsevarmemmalta ja tästä syystä, paremmalta.

Kukaan ei oikeastaan voi kieltää sitä hetkellistä iloa, jonka koemme ostaessamme jotain uutta. Ostaessamme materiaa saamme välittömän tyytyväisyyden tunteen – nopean tyydytyksen - mutta emme pitkäaikaista onnentunnetta.

Rahaa, kuten monta muutakin asiaa elämässä, tulisi käyttää kohtuullisesti. Yhden tai kahden tuotteen ostaminen saa aikaan hetkellisen hyvänolontunteen, mutta useasti toistuvat ostokset tuskin mahdollistavat saman tasoisen ilon tunteen joka kerta. Rahan käyttäminen itseensä on siis tärkeää – kohtuuden rajoissa.

Kokemuksellinen ilo

Mitä tulee rahankäyttöön, materiasta saatu hetkellinen hyvänolontunne kuluu nopeasti tuotteen tullessa osaksi arkipäiväämme.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että rahan käyttäminen elämyksiin kuten lomamatkoihin, ystävien kanssa illastamiseen tai osallistuminen jalkapallo-otteluun tuottavat pitkäaikaisemman ilon tunteen kuin materia.

Ihmiset ovat sosiaalinen olento. Kun jaamme kokemuksia ystävien, perheen tai jopa vieraiden kanssa, saamme pidempään kestäviä muistoja.

Aika on luksusta

Kuten myös NBC:n artikkelissa kerrotaan: tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset ovat onnellisempia säästäessään aikaa sen sijaan, että ostaisivat tavaraa.

Tutkijat tekivät kokeilun, jossa ihmisille annettiin 40 € kahden viikon ajaksi. Ensimmäisen viikon aikana he joutuivat tekemään fyysisen ostoksen, kuten paidan. Toisen viikon aikana heidän täytyi käyttää rahaa johonkin aikaa säästävään, esimerkiksi siivoojaan sen sijaan, että he siivoaisivat itse. Tulokset osoittivat, että osallistujat olivat onnellisempia silloin, kun he säästivät aikaa kuin silloin, kun he tekivät fyysinen ostoksen.

Yhteenvetona

Tutkimukset kiteyttävät, että kuluttaminen tuo meille hyvän olon tunteen. ”Rahalla voi ostaa onnea, jos käytät sitä oikein”, sanoo psykologian professori Elizabeth Dunn British Columbian Yliopistosta.

Kun rahaa käyttää enemmän kokemuksiin ja ystävien sekä perheen kanssa luotuihin hetkiin, tekee se meistä todistetusti onnellisempia kuin materiaan käytetty raha. On kuitenkin täysin OK hakea ajoittain shoppailusta saatua hetkellistä hyvän olon tunnetta, jos se on sinulle tärkeää.

 

Tervetuloa chattiin!

The chat is not available.

Chat ei ole tällä hetkellä käytössä.
Jätä meille viesti

Kiitos viestistäsi, vastaamme mahdollisimman pian.

System error